De reis

Van vrachtschip tot toeristische trekpleister

Ontdek de fascinerende reis van het Feanster Skûtsje, een schip met een rijke geschiedenis dat opnieuw tot leven wordt gebracht.

Hoe het begon

Herontdekking skûtsje

Gebouwd in 1901 op de werf van Joon Molles van der Werf in Kootstertille, heeft het Feanster Skûtsje vele transformaties doorgemaakt: van vrachtschip tot woonboot en uiteindelijk tot Bed & Breakfast in Parijs.

In 2020 ontdekte een skûtsjesjager van Stichting Foar de Neiteam het schip opnieuw. De eigenaren waren zo onder de indruk van de geschiedenis dat ze het, inmiddels omgedoopt tot Lady Lise, ‘gratis’ teruggaven voor restauratie via een leer-werktraject.

De terugkeer

De reis naar Friesland

Na 120 jaar keert het skûtsje na een lange reis terug op de plek waar het eerst gebouwd werd: Kootstertille.

Jan de Vries en stichting Foar de Neiteam hebben samen met vrijwilligers het Feanster Skûtsje weer naar Nederland teruggebracht. Een emotioneel moment voor velen, waaronder Bart Coen, die in 1946 werd geboren op het Feanster Skûtsje. Toen zijn vader het schip in de jaren ‘60 van de hand deed heeft hij het skûtsje nooit meer terug gezien.

Ontdek de terugreis

Restauratiefase

Restauratie door Beurtschip

Het Feanster Skûtsje ligt nu in Drogeham, waar het gerestaureerd wordt door werkgelegenheidsproject het Beurtschip. Binnen dit project worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot vakman. Het Feanster Skûtsje wordt geen race skûtsje, maar zal zo origineel mogelijk worden teruggebracht. Door Het Skûtsje te restaureren kan het project Beurtschip de komende 2 jaar jaarlijks ongeveer 20 deelnemers laten (re-)integreren naar de reguliere arbeidsmarkt.

Lees de ervaringen

Wij zijn trots dat we een steentje kunnen bijdragen aan dit project.

- Sterc

Onze toekomst

Vaartochten, excursies en marketing

Na de bouwfase volgt de exploitatiefase. In deze fase gaat het Skûtsje dagtochten verzorgen vanuit de ligplaats in Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Het doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de regio Noordoost Friesland en de Friese skûtsjes. Daarnaast kan het skûtsje ook worden ingezet voor representatieve doeleinden. Denk aan openingen, zeilevenementen, bijeenkomsten van traditionele schepen en marketingactiviteiten.