
Van Parijs naar restauratie
Gebouwd in 1901 en ooit bekend als de 'Nooit Gedacht', werd het Feanster Skûtsje in 2020 gevonden als een Bed & Breakfast in Parijs.
Na 120 jaar keert het skûtsje terug naar Nederland voor een grootschalige restauratie. Bij het Beurtschip-project in Drogeham krijgt het schip een nieuw leven, terwijl het tegelijkertijd kansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en jongeren.

Restauratie door Beurtschip
In de restauratiefase wordt het skûtsje ingezet als leer-werkproject van Beurtschip.
Sinds 2015 biedt dit werkervaringsproject van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om waardevolle werkervaring op te doen. Deelnemers kunnen hier een lasopleiding volgen en zich ontwikkelen tot volwaardige MIG-Mag of TIG-lassers. Met de restauratie van het Feanster Skûtsje krijgen jaarlijks 20 deelnemers de kans om te (re-)integreren naar de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid & Ecologie
Het skûtsje wordt zo veel mogelijk naar oorspronkelijke staat gerestaureerd, met één belangrijke modernisering: de brandstofmotor wordt omgeruild voor een elektromotor om zo de natuur en het milieu zo min mogelijk te belasten.
Het Lauwersmeer is een belangrijk leefgebied voor beschermde trekvogels en broedvogels, en de stille elektrische motor zorgt ervoor dat deze vogels ongestoord kunnen verblijven. Ook heeft de elektrische motor geen uitstoot, wat beter is voor het milieu. Overigens hopen we de motor bijna niet nodig te hebben. Varen wordt voornamelijk gedaan met opgehezen zeilen.

Frysk
Het skûtsje is onlosmakelijk verbonden met de Friese cultuur en taal.
Daarom zal het Feanster Skûtsje varen onder de Friese vlag en haar naam in het Fries dragen. De bemanning zal grotendeels uit inwoners van Noordoost Friesland komen, die hun taal en cultuur aan boord brengen. Alle aanduidingen op het skûtsje en bij de ligplaats zullen in het fries zijn, met QR-codes voor vertalingen voor niet-Friestaligen.

Samenwerking
Voor de restauratie van het skûtsje werken wij samen met de gemeenten Tytsjersteradiel en Achtkarspelen en leer-werkproject Beurtschip.
Ook na de restauratie willen we samenwerkingen opzoeken. Bijvoorbeeld met het onderwijs voor het verzorgen van schoolreisjes en excursies. Zie jij een samenwerking met ons wel zitten? Laten we dan samen een bakkie doen om jouw ideeën te bespreken.